NSvG – stembandlozen

In veel gevallen ademen keelziektepatiënten door een gat in de keel. Zwemmen is dan een riskante onderneming. Dankzij een speciale snorkel kunnen ze toch het water in. In Nijverdal bijvoorbeeld. Bij zwembad Het Ravijn worden ze bijgestaan door een buddy. In samenwerking met de NSvG, de patiëntenvereniging voor stembandlozen.

Bij veel patiënten is bijvoorbeeld vanwege keelkanker het strottenhoofd weggehaald. Omdat zich in het strottenhoofd de stembanden bevinden, wordt de patiënt als gevolg van de operatie stembandloos. Patiënten worden dan ook wel stembandlozen genoemd. Eten gaat nog op dezelfde manier, maar de patiënt ademt door een gat in de hals. Praten is een hele opgave, zwemmen was tot voor kort uit den boze.

Dankzij een speciale snorkel, die rechtstreeks wordt aangesloten op de luchtpijp, kunnen ze toch het water in. In Nijverdal kunnen de stembandlozen uit heel Nederland op speciale uren een aantal keren per maand terecht. Kijk voor meer informatie op de website van de vereniging.

Uw browser is niet meer van deze tijd!

Update uw browser om optimaal van deze website (en vele anderen) te genieten Nu updaten!

×